2. LPT port használata
(I/O portok bővítése PCI-os vezérlőkártyákkal)

PCMCIA LPT port bővítő!

Módosítva: 2006. december 15. péntek

A Mach2 és a Mach3 CNC vezérlőprogramok lehetőséget adnak nagyszámú bemenetek és kimenetek kezelésére (pl. Profi2B báziskártyán keresztül), amit alapvetően LPT (Centronics) nyomtatóporton át valósul meg. Bár lehetőséget adnak RS232 és billentyűzeten keresztüli vezérlésekre is, de az időkritikus alkalmazások (pl. motorvezérlések, 0-pot felvétel, 3D-s digitalizálás, vész-stop, stb.), csakis direkt bitkezeléssel (LPT porton) valósítható meg! Ha már kevés egy nyomtató port (LPT) vagy foglalt, akkor már csak a külső vezérlő (PCI-os multi I/O) kártyák adnak megoldást. Érdemes lehet még az alaplap védelme érdekében is, külső LPT portot használni (meghibásodás esetén, lényegesen olcsóbb mint egy új alaplap).

Az itt közölt információk egy közismert és beszerezhető Multi I/O kártya beüzemelését írja le.


SUNIX Multi-I/O Interface (2 soros és 1 párhuzamos port)

A viszonylag olcsó (~4200 Ft-os) kártya tartalmaz 2 db soros és 1 db párhuzamos portot. A kártya PnP (Plug and Play), és itt kezdődnek a problémák amiért is foglalkozni érdemes a témával!

Tudni kell, hogy a CNC vezérlő programok nem a kártya drive-rén keresztül érik el a portot, hanem közvetlen címzéssel! Még is szükség van a driver feltelepítésére mert a kártyát a PnP rendszerbe (PC+WinXP) fel kell installálni és a resetet is el kell végezni!
A PnP rendszerek lényege, hogy az egyes vezérlőknek nincs fixen kiosztott I/O címük (amin keresztül a kártyák elérhetőek), csak cím tartomány igényük. Ezt az igényt a PC-nek nyújtják be minden egyes bekapcsolás folyamán és a rendszer az aktuálisan szabad címtartományból oszt ki az igényeknek megfelelő mennyiségű I/O címeket. Ez nagyon kényelmes és rugalmas megoldás ha a saját driverén keresztül érnénk el a portot, de odafigyelést kíván ha direktbe (ahogyan ezt a Mach CNC vezérlők teszik)!
Ami ebből következik, hogy nekünk kell a feltelepített új LPT port báziscímét kinyomozni és a Mach vezérlőknek megadni, ahhoz, hogy működjön a bővítés! Ami még szintén bonyolítja a dolgot, hogy ha bármilyen változtatás végzünk a PC-nk harverén (pl. új kártya berakása, vagy kiszedése), ezt a címet ismét átrendezheti!

Telepítés:

Az I/O kártya két részből áll:

1. Maga a vezérlőkártya és a rajtalévő 2 db soros port csatlakozó:


(I/O vezérlő kártya)

2. Egy külön mellé telepítendő LPT csatlakozó hátlappal és szalagkábellel:


(LPT csatlakozó)

Megjegyezendő, hogy a vezérlőn lévő felső tüskesorra kell rádugni a szalagkábel végét, ami alapból nincs pozícionálva és a nyák-on sincs jelölés az 1-es láb beazonosítására! Vigyázat, fordítva is rádugható!

Pozíció meghatározása:

A szalagkábel 1-es ere a piros színű oldala!

A vezérlő 1-es lába a nyák -ot megfordítva a tüskesorok lábai egy kivételével kör alakú fórszemeken ülnek. Egy négyszög alakú. Ez az 1-es láb! A négyszög alakú lábhoz kell kerülni a szalagkábel piros oldalának!

Driver telepítés:

A PC elindítása után, kérni fogja a driver CD-t (hozzá adják), amiről több driver-t is fel fog rakni (több menetben). A CD-ről mindig a legfrissebb driver-t rakassuk fel, még akkor is ha az XP kiabál, hogy nincs jóváhagyva a driver!


(mindig a legfrissebbet használjuk!)

Ha kéri az újraindítást, indítsuk újra a gépet (ekkor osztódnak ki az aktuális I/O címek)!

Az aktuális (vagy új) LPT porti báziscím meghatározása:

Ezeket a lépéseket akkor is el kell végezni, ha a PC-n valamilyen hardver változtatás (pl. új PCI-os kártya telepítése, kiszedése, áthelyezése) történne!

Meg kell nyitni a Windows Eszközkezelőjét (Sajátgépen jobb gomb, majd tulajdonságok és Hardver/eszközkezelő).


(PCI 4079A a mi új LPT vezérlőnk)

A 4079A a vezérlő Chipset-je, erre kell kettőt ráklikkelni.


(A Multi I/O kártya adatlapja)

Itt ki kell választani az erőforrások fület.


(az aktuális címtartományok)

Itt találhatóak az éppen aktuálisan kiosztott címtartományok, hexa-decimális formátumban. A 4079A típusú Chipset esetén a listában a második elem tartozik az LPT porthoz (a többi a 2 db soros porthoz). Ebből fel kell írni a cím elejét (9800)! Ezt az értéket kell majd beírni a Mach vezérlőknél a 2. LPT port báziscímének!


(Mach 2. port címe)

Ha más típusú (Chipset-tű) I/O vezérlő kártyánk lenne, akkor a címekből kísérletekkel kell megkeresni az LPT porthoz tartozó címtartományt (a listábol próbákkal, tesztelgetve)!


(IEEE1284C szabványú, LPT Chipsettek)

Csak azok az I/O kártyák alkalmasak a Mach2 és Mach3-al együttműködni, amik az IEEE1284C szabványnak megfelelnek (LPT porti szabvány)!!!

A kártya tökéletesen együttműködik, és nem venni semmilyen különbséget észre az alaplapi és a külső I/O működések között (Mach2 és Mach3)!


Notebookok LPT port hiányának pótlása
(SUNIX PCMCIA LPT kártya)

A mostani divatnak köszönhetően az olcsóbb öleb PC-kből kihagyják a párhuzamos portot. Van lehetőség PCMCIA LPT port bővítéseket használni!


(PCMCIA LPT port bővítő)

A kártyát szintén a SUNIX gyártja, kissé nehezen beszerezhető (ritkán keresik és ezért csak megrendelésre hozzák a kereskedők). Ára 11E Ft körül van. Létezik 2 és 1 portos változat is! A kereskedő megjegyzése szerint a kártya nem működik Toshiba notebookokban (ezt nem tudtuk idáig tesztelni)!

Teszteltem egy 2 portos változatot, egy MaxData notebook gépen és a kártya tökéletesen működött! A notebookon eredetileg van LPT port (ez még egy régebbi típus), és e mellé 2. és 3. LPT-ként települt fel.


(Igazi luxus! Egyből 2 LPT port a rendszernek!)

A rendszer egyetlen "kellemetlensége" az oldalt kilógó port. Túl nagy gondot nem okoz, mert ha egyszer feltelepítettük és beállítottuk a Mach3-at hozzá, bármikor kihúzható és eltehető! Elég csak akkor bedugni (akár bekapcsolt gépbe is) amikor szükség van rá. Amennyiben azóta nem csatlakoztattunk más PCMCIA kártyát a rendszerhez, visszarakva az LPT bővítőt, mindig ugyanazokat az I/O címeket kapja és így a Mach-ot nem kell újra állítani hozzá!


(oldalt kilógó extra LPT port)

Nem okoz gondot az sem, ha véletlenül a kártya nélkül indítjuk el a Mach-ot (nem omlik össze a Windows), elég csak bedugni (akár a futó Mach alá), és már használható is! Rendkívül kényelmes a használata!


(Mach3 és az új, +2 LPT port)

Az új kártya és az eredeti belső LPT port között, semmilyen működésbeli különbséget nem tapasztaltam. Mind két (3!) port ugyanúgy viselkedet Mach3-al és minden funkció tökéletesen működött. Impulzus stabilitásban és jelalakban sem tapasztaltam kimutatható különbségeket. Ellenőriztem a belső és külső portok CPU terhelését is, és nem volt kimutatható terhelés különbség.
Gyakorlatilag kijelenthető, hogy a PCMCIA kártyás LPT teljesen egyenértékű volt az eredeti belsővel!

Telepítés és báziscím meghatározás:

A kártya mellé adott CD behelyezése után be kell dugni a PCMCIA kártyát a gép ugyanilyen portfoglalatába (lehetőleg mindig ugyanabba a részébe, hogy ne új kártyának érzékelje). A CD-ről mindig a legmagasabb verziójú driver-t kell feltelepíteni (ő fogja megkérdezni, hogy melyiket akarjuk)!


(a V6.1.0.0 driver jól működik)

Mindkét portot egymás után fel fogja telepíteni (a legmagasabb verziójú drivert használjuk!). Utána a Sajátgép hardver eszközeinél meg kell keresni az új multifunkciós kártyát és annak az erőforrásait!


(báziscímek)

Ennél a kártyánál az első és a harmadik címtartomány (jelen esetben az 0xFCF8=LPT1 és az 0xFCE8=LP2) az egyes LPT-k báziscímei! A címek természetesen gépenként változnak!
A két fekete LPT csatlakozó be van számozva, így könnyű összerendelni!
Ezeket a báziscímeket kell a Mach-ba beírni és már készen is a telepítés!


(Ez a 1-es csatlakozó címe)

Mindenkinek ajánlom, aki olcsóbb, mostani notebook-ot szándékozik venni!